Sinds 2007 zijn de brouwers van Duvel bezig met innoveren met een derde hopsoort om Duvel een verrassende twist en wat extra bitterheid te geven. Elk voorjaar resulteert dit in de lancering van een unieke Tripel Hop, die de rest van het Duvel-gamma aanvult.
Zes Tripel Hops later, in 2016, ging Duvel op zoek naar de ultieme Duvel Tripel Hop. Meer dan 5.000 fans hebben geproefd en gestemd, en Citra was duidelijk favoriet. De Duvel Tripel Hop met citra won niet alleen een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge, hij werd ook bekroond met de consumententrofee op het Zythos Beer Festival.
De brouwers voegen niet zomaar een derde hopsoort toe bij het maken van de Tripel Hop, ze passen ook een speciaal proces van dry-hopping toe. In dit geval worden, naast het toevoegen van de gebruikelijke hop tijdens het kookproces, extra hopbellen toegevoegd in een later stadium in het brouwerijproces (tijdens het lageringsproces). Dit intensiveert en verfijnt de hoparoma’s in het afgewerkte bier. De aromatische derde hop wordt verbouwd in de Yakima Valley in Washington en verrijkt het smaakpalet met frisse hints van grapefruit en tropisch fruit.