Het eerste Belgische bier waar echte porto aan toegevoegd wordt. Deze tawny porto van het domein PORTAL D’AZENHA in de Douro vallei in Portugal heeft 5 jaar gerijpt op een eiken vat en heeft in zijn smaakpallet zowel toetsen van eik, amandel, noot als pruim. Door toevoeging van deze porto krijg je een ware smaakexplosie in het bier en zorgt dit ook voor een zeer lange afdronk.
DE LEGENDE VAN BROEDER JACOB
Iedereen kent het volkse lied over de broeder die te lang bleef slapen, broeder Jacob.
Maar waarom raakte die arme broeder niet op tijd in de vroege metten? De legende gaat als volgt:
We schrijven 1835 in de Montfortanen abdij uit Rotselaar. Jacobus Klaaszn krijgt als zestienjarige novice van zijn abt de opdracht om in de leer te gaan bij broeder Isidoor. Die broeder Isidoor is brouwmeester van de abdij. Maar de brave man nadert de gezegende leeftijd van 80-jaar. En dus wil vader abt vermijden dat Isidoor zijn brouwersgeheim meeneemt in zijn graf. Het bier van Isidoor is een gezapig, licht alcoholisch bier.
De paters drinken het bij hun middagmaal.
Broeder Jacob – zoals de jongen nu genoemd wordt – is een vlijtige leerling. Op een dag zendt Broeder Isidoor hem uit naar de abdij van Rochefort. Daar krijgt hij een bier te drinken, dat hem erg in de smaak valt. Hij knoopt een gesprek aan met de pater/brouwmeester en komt zo een en ander te weten. Terug thuisgekomen biecht hij aan vader abt op wat hij in Rochefort heeft geleerd. Hij vraagt de toestemming om zelf ook zo’n bier te brouwen. Vader abt geeft zijn zegen, maar enkel op voorwaarde dat Broeder Jacob experimenteert in zijn vrije tijd.
Zo komt het dat Broeder Jacob in het holst van de nacht in de weer is met pannen, ketels en fusten. Hij gaat zo op in zijn werk, dat hij veel te laat zijn kloostercel opzoekt. Met het bekende resultaat. “Broeder Jacob, slaapt gij nog?”
Het werk van Broeder Jacob werpt nochtans vruchten af. Op een dag staat zijn brouwsel helemaal op punt. Hij presenteert zijn eerste draught aan vader abt. Die is verrukt, maar tegelijk ook ongerust. Het bier smaakt heerlijk en rijk, maar bevat ook meer alcohol dan de paters en broeders gewend zijn. Daarom geeft hij de opdracht het Broeder Jacobbier enkel in het grootste geheim te brouwen. En enkel voor hemzelf en de broeder-brouwer. Zo geschiedde…
… tot in de 21ste eeuw Johan Claes opnieuw de smaak te pakken krijgt. Hij gaat aan de slag en brouwt een nieuw bier waaraan Broeder Jacob goedkeurend zijn zegen geeft.